1 Kasım 2015 Pazar
Kavram ve İşlevsel Tanım
Hafıza, yaratıcılık, kişilik, zeka, maddiyatçılık, kadercilik, öngörücülük,, dikkat korku ve sevgi... Psikolojinin ele aldığı konulardan bazılarıdır.Fiziksel tanımları olmayan bu soyut kavramların nasıl ölçüleceği psikolojinin bir sorunudur.
İşlevsel Tanım
İlgilenen kavramı bir sayıya dönüştürmeye yarayan tanımdır.Bir kavramı işlevsel olarak tanımlamak o kavramı ne şekilde ölçeceğimize karar vermektir.Kavramımızı yüksek kesinlik ve hassasiyetle ölçebilen işlevsel tanımların yüksek kavramsal kesinliği olduğunu söylemek mümkündür.
Edindiğimiz sonuçların güvenilir olması, ayrı koşullarda aynı sonuçları vermesi gerekir.Ayrı ölçümler duyarlı olmalı yani değişkenin farklı değerleri arasındaki ince ayrımları yapabilmelidir.İyi bir işlevsel tanım sadece ölçmek istenilen kavramı ölçmelidir.İdeal olan bir kavramı birden fazla işlevsel tanımla ölçmektir.
Kolerasyon
İki değişken arasında değişen bir ilişkinin ölçüsüdür.Birinin aldığı değer artarken diğerininki de düzenli olarak artıyorsa kolerasyon ''pozitif'' ancak düzenli olarak azalıyorsa ''negatif''tir.İki değişken arasında bir kolerasyon olması birinin diğerinin sebebi olduğu anlamına gelmez.Sadece veriler arasındaki sosyal ilişkiyi gösterir.Nedensellik ilişkisi hakkında bilgi vermez.İki değişken arasında kolerasyon gözlemleniyorsa iki değişkenden biri diğerinin sebebi olabilir, bazen de üçüncü bir değişken diğerinin sebebi olabilir.
Deney
Etkisini ölçmek istediğimiz değişken dışında her şeyi sabit tutarak bu değişkenin bir başka değişken üzerinde ne fark yarattığını saptamamıza yarar.İyi tasarlanmış bir deney şu özelliklere sahip olmalıdır:
- Yüksek iç geçerlilik olmalı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder