12 Ekim 2015 Pazartesi

Psikolojinin Tarihçesi

                 
-19. yüzyıl ortalarında (1850) kurulmuştur.Ancak kökenleri antik yunan düşünürlerine ve batılı yunan düşünürlerine kadar inmektedir.

- Platon ve Aristo psikoloji bilimini ilgilendiren önemli soruları dile getirmişlerdir.'' İnsanların bilişsel yetenekleri doğuştan mı gelir yoksa sonradan mı öğrenilir ''.Platon bazı bilgilerimizin doğuştan geldiğini savunmuştur.Çocukların dil ile ilgili bilgiyle doğduğunu düşünür.Aristo'ya göre ise '' İnsan beyni doğuştan boş bir levhadır''
- 17. yüzyılda yaşayan Rene Descartes'a göre beyin ve zihin birbirinden farklıdır.Beyin madde zihin ruhani bir varlıktır.Beynin ve zihnin birbirinden ayrı etkileşimde olduğu düşüncesine Düalizm (ikicilik ) denir.

Franz Joseph Gall: firenolojiye ( kafatası bilimi) göre beynin farklı kısımları farklı görevler içerir.Kafatasının üzerindeki girinti ve çıkıntılarda kişinin özelliklerini , yeteneklerini anlamak mümkündür.Bilişsel psikolojide bu kuram bugün yürürlülükten kaldırılmıştır

19. Yüzyıl Düşünce Okulları

Yapısalcılık 
Helmholtz kurbağalar üzerine deneyler yapmış ve dışardan gelen bir dürtünün hemen olmayan bir süreç olduğunu anlamıştır.Ancak Wilhelm Wunt psikolojiyi bilim haline getirmiştir ona göre ''bilinç'' kavramına odaklanmak gerekir.Bilinç tüm öznel deneyimlerinizi kapsar bunun için de iç gözlem metodu kullanılmaktadır.Wunt bilinci anlamaya çalışırken bir bütünü parçalarına ayırarak incelemek gerektiğini savunur.Öğrencisi Edward Titchener tarafından yapısalcılık olarak adlandırılmıştır.Gestalt, Herman Ebbinghous'a göre bilinç kadar incelenmesi gereken öğrenme ve hafıza gibi zihinsel süreçlerdir.1912'de bir grup alman filozof Wunt'un insan deneyimlerini ve bilincini parçalara bölerek inceleme fikrine karşı çıkmışlardır.Zaten Gestalt bütün demektir.Bir deneyimin bütünü onun parçalarının toplamı ile aynı değildir.Bilinci anlamanın yolu parçaları değil tüm deneyimi bir bütün olarak algılamaktan geçer.

Psikanaliz 

Sigmund Freud Avusturya'da bilinçaltını araştırdı.Önceleri tüm davranışların ve akılsal deneyimlerin fiziksel temele dayandığına inanırken birkaç hastası vesilesiyle bu düşüncesi değişmiştir.Hastaları ile hipnoz yöntemi ile görüşmüş bütün problemlerin kaynağının bilinçaltındaki çatışmalar olduğunu düşünmüştür.Çalışmalarını psikanaliz başlığı altında topladı.Günümüzde geçerliliği yok denecek kadar azalmıştır.

İşlevselcilik

William James ve Stanley Hall Amerika'da ilk psikoloji laboratuvarı kurup psikoloji çalışmalarına hız kazandırmışlardır.Bilinci kendi başına çalışamayacak parçalara bölmenin bir anlamı yoktur.Darwin'in evrim kuramına paralel olarak algıların, hafızanın ya da diğer akılsal süreçlerin insanların ortamına adapte olmalarını nasıl kolaylaştırdığını araştırmışlardır.

İşlevselcilik akımı  bilincin insanların karar verme ve problem çözme gibi becerilerinde oynadığı rolü ele almışlardır.

Davranışçılık 


Darwin'in kuramına dayanır.İnsanları anlamak için hayvanlar ele alınmıştır.Hayvanları gözlemleyerek öğrenme, hafıza, problem çözme ve diğer akılsal süreçlerle ilgili incelemeler yapılmıştır.John Watson'a göre psikolojinin en önemli bilgi kaynağı gözlemlenebilen davranışlardır.En önemli süreç öğrenmedir.Çünkü insanlar ve hayvanlar öğrenerek çevrelerine uyum sağlayabilir.

Modern Psikoloji

Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle beyindeki süreçler daha da incelenebilir hale gelmiştir.Dolayısıyla önemini yitiren davranışsal akımın yerini bilişsel psikoloji almıştır.

Günümüzde psikolojinin başlangıcı Avrupa'dır.Ancak 19. yüzyıl sonlarında Avrupa'dan Amerika'ya göç eden bilim adamlarının gayretleriyle esas gelişimini Amerika'da yapmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder