Günümüzde yapısalcılık veya işlevselcilik düşünce okulları ortadan kaybolmuş yerini davranışsal bilişsel gibi konular almıştır.Örneğin şiddet söz konusu olduğunda biyolojik yaklaşım beyin ve sinir sistemi üzerine çalışmış, davranışsal yaklaşım çevre üzerine çalışmıştır.
Biyolojik Yaklaşım
Zihinsel süreçler ve davranışların büyük oranda biyolojik yaklaşımlarla öne sürer .Genetik faktörler, hormonlar ve beyin gibi biyolojik öğelerin etkisi üzerinde durur.
Nörobilimsel Yaklaşım
İnsan davranışlarının amacını beyin ve psikolojik faktörler üzerinde arar.
Evrensel Yaklaşım
İnsan ve hayvanların günümüzde ortaya koydukları davranışlar doğal seleksiyonun bir sonucudur.(Darwin Kuramı üzerinde dururlar )
Psikodinamik Yaklaşım
İnsanların kendi içlerindeki bilinç dışı psikolojik çatışmaları üzerine çalışırlar.Freud'a göre içsel mücadelelerin çoğu insanların doğal ihtiyaçlarının peşinden gitme isteğiyle toplumsal kurallar arasındaki çatışmadan kaynaklanır.
Davranışsal Yaklaşım
İnsanların gözlenebilir hareketleriyle davranışlarına ve bunların nasıl öğrenebildiği üzerine dururlar.Davrannışların insanların doğuştan getirdikleri özellik ve yapısallıktan çok çevreden etkilenerek öğrenirler.
Bilişsel Yaklaşım
Davranışsal yaklaşımın tam zıttına insanların zihninde olup biten tam olarak gözlenemeyen süreçlerle ilgilenir.Bilginin algılanış ve işleniş süreçleri üzerinde durur.
İnsancıl Yaklaşım
Her insanın kendine has dünyayı algılayış şekli vardır.Hayatının ve davranışlarının kontrolünü elinde tutan insanlar kendilerini geliştirmek üzere hareket ederler.Bir kişinin davranışları ancak o kişinin deneyimleri üzerinden anlamlandırılır.
Sosyokültürel Yaklaşım
Sosyal ve kültürel etkinin insan davranışlarına olan etkisi üzerinde çalışırlar.Çünkü insanların tutum ve davranışlarının oluşumunda bunlar etkilidir.Farklı kültürlerde davranışın algılanışı da farklıdır.
Eklektisizm
İnsan davranışlarını açıklarken bir çok davranışı bir arada kullanmaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder